Ny Syllabus, Certified Tester Foundation Level 2018

ISTQB har godkänt en ny version av Foundation Level Syllabus, 2018. Uppdateringarna återspeglar marknadens återkoppling och nuvarande status för mjukvarutestindustrin.

"Vi bevittnar stora förändringar på marknaden: teknik, metoder, domäner. Dessa förändringar påverkar hur vi utformar, genomför, hanterar och automatiserar test. Den nya 2018 FL Syllabus uppdaterar terminologin och standarderna för testning, vilket återspeglar de senaste metoderna vi har sett de senaste åren. Kunskapsbasen har uppdaterats med mer tonvikt på praktisk användning och relevans på marknaden”, säger Alon Linetzki, ordförande i ISTQB® Marketing arbetsgrupp.

”Denna 2018-syllabus har mer tonvikt på granskningar och mindre på testmanagement jämfört med vår 2011-version. Vi har minskat antalet K1-learning objectives från 27 till 15 för att fokusera mindre på att komma ihåg och mer på att kunna tillämpa kunskap”, Säger Klaus Olsen, ordförande i ISTQB® Foundation arbetsgrupp.

Eftersom ett ISTQB-certifikat på Foundation och Advanced Level är livslångt så finns det inget krav att man behöver gå den nya kursen eller certifiera sig igen för att behålla sitt certifikat.
Avsikten med den nya Syllabus är att nytillkomna i testvärlden ska få sin utbildning och/eller certifiering motsvarande den miljö de nu kommer att jobba i, och få den kunskap som de som tidigare certifierat sig fått i arbetslivet.

Utbildningsföretagen kan nu ackreditera sig för den nya Syllabus och kurser kan komma under andra halvåret 2018 på engelska och lite senare på svenska när Syllabus är översatt till svenska.

SSTB kommer att erbjuda examinering för FL 2018 parallellt med den nuvarande (FL 2011) på svenska och engelska.
Nuvarande kurser och examineringar på FL 2011 sker alltså parallellt med FL 2018 fram till 2019-06-04 för engelsk och 2019-12-04 för svensk version. Efter dessa datum erbjuds enbart FL 2018.

Se också ISTQB press release
Syllabus för FL 2018 (och även ändringar) finns här
Q&A för examinering FL 2018 jämfört med FL 2011, se här

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter